cserépi bakancs 2009.10.29. 11:58

Putykolás

1980.február elsejével kerültünk alapkiképzés után, a cserépi kaszárnyába, ahol éppen nagy divat volt a kopaszok putykolása (kanalazása). Amint beérkeztünk megkaptuk a szekrényeinket, elmondták a rendet, (kinek mihez kell tartani magát) a szakaszban. Mi próbáltunk több-kevesebb sikerrel beilleszkedni a szakasz közösségébe, de ez nem mindig sikerült. Mikor ki lettünk oktatva a hagyományokról, hogy pl. milyen rendesek az ott szolgáló öregek, mert már nem tolnak úgy ki a kopaszokkal, mint régen, nem húzatnak rudat a kopaszokkal! De egy alkalommal nem is húzattak velünk rudat, hanem egy kiképzési nap után mikor bementünk a hálóba az első kopaszt (már nem emlékszem ki volt) elkapták az öregek és meg putykolták! Mindenki sorra került közülünk Én is, aki akkor éppen nem tartózkodtam ott, de amikor be léptem a hálóba, és megpróbáltam engedélyt kérni a bennmaradásra, az Én őrvezetőm (Gomány János) és még kb 4-en az öregek közül elkaptak, kihúzták az ingemet a nadrágszíjamat kicsatolták és elkezdődött a putykolás! Tudni kell, hogy a putykolás az úgy működik, hogy az ember köldökébe egy kis vizet töltenek, majd kanállal el kezdik ütni a köldökét. Aztán csak barahiból meg kérdezik hány sebességes ZIL, jelentem 5 sebességes, akkor annyiszor a kanál nyelével sebességet váltanak, a köldökében, majd tovább ütik, amíg nem lesz vörös a köldöke!
Ezzel még nincs vége a szertartásnak, mert amikor meg putykoltak valakit ez után még az illetőt meg is kell műteni! Ami abból áll, hogy az öregek, a napjaik számát bevarrják a hasadba, filctollal, lehetőleg alkoholos filccel, ami nehezen jön le. Komoly műtéti hegeket ejtenek és bevarrják azokat (természetesen filctollal)!
Az Én hasamon is úgy éktelenkedtek a nagy varratok és a 26, a 152,és sorolhatnám, még milyen feliratok!
De régen volt, akkor nem esett jól, de ma már az ember úgy gondol vissza, hogy nincs harag a szívében! 
Főleg úgy nincs, hogy ezen ominózus eset után, a kopaszok összebeszéltünk, és az öregeket egyesével szépen elkaptuk a tüzelőállásban és visszakapták a putykot! Talán így nyugodtunk meg akkor!

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepibakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr931483650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása