Ez a történet is Nagyorosziban játszódik.

Volt az objektum hátsó traktusában a sportpályától nem messze egy sátortetős, családi ház-szerű épület, amiben annak idején a szovjet tanácsadók laktak. Innen kapta az épület a Tadó nevet. Itt szállásoltak el bennünket a tanfolyam időtartamára szeptember elejétől november végéig.

Október elején történhetett az eset, mert még nem volt fűtési idény, de mi már fáztunk esténként.

Elhatároztuk, hogy befűtünk a szobában álló szép barna mázas cserépkályhába. A környéken erdő volt, tűzifa akadt elég. Begyújtáshoz a konyhai olajkályha előző évi javadalmazásából ottmaradt fűtőolajat használtuk. Így melegedtünk 2-3 napig. Egyszer egyik társunk, S. F., aki azóta leszerelt, (de ez egy másik történet) talált az egyik sufniban kb. másfél vödörnyi szenet. No, majd ezzel hatékonyabban fűtünk, nem kell folyton a tüzet táplálni!

De valamilyen oknál fogva a szén nem akarta tenni a dolgát, biztosan a parázs volt kevés. Hogy az égést meggyorsítsuk, belöttyintettünk kb. 1 deci fűtőolajat. No, ki is csapott egy kb. 1 méteres láng a kályha ajtaján, de a tűz csak nem akart életmagra kapni. Ekkor jött S. F., hogy "Namajd én!". Fogott kb. 7 deci fűtőolajat, belöttyintette egyik kezével és a másikkal gyorsan becsapta a kályhaajtót úgy, hogy a lángnak nem volt érkezése kicsapni azon. 

Elégedett vigyora csak akkor hervadt le az arcáról, mikor a kályha - megtalálva a leggyengébb láncszemet - megemelte a tetejét és beborította a szobát füsttel és korommal. Az ágyneműnk, a fogasra akasztott ruhánk mind-mind merő korom lett.

Jött a gondnok: "Fiúk, fiúk, nem tudom, ki fogja ezt megcsinálni, fiúk, fiúk..." Szerencsére találtunk cserepet, agyagot, homokot, meszet, amivel megjavítottuk a cserépkályhát úgy, hogy jobb lett, mint új korában.

Újra jött a gondnok: "Ó, fiúk, fiúk, nem azért mondtam én, nem kellett volna cserépkályhást fogadni, fiúk, fiúk..."

Minden jó, ha jó a vége: a kályha szépen működött, égett benne a fa is, szén is rendesen. Jót tett neki a kormolás :)

(firgabácsi)

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepibakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr821483687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása