A következő kis történet, egy nagyon meleg nyári napon történt. Ha az emlékezetem nem csal, úgy 1983 nyarán történhetett. Mint minden munkanap ez is szokásosan kezdődött. Az írásomhoz tudni kell, hogy Én a rendes beosztásom mellett, VV és Műszaki anyagraktáros is voltam megbízásként (természetesen teljesen ingyen, csak hivatástudatból). Nos, a történet a VV raktárosi teendőim ellátásával kapcsolódik össze!

          Az osztálynál a PK parancsára nekem kellett tartani az osztály állománya részére a Vegyivédelmi foglalkozásokat, amit egybe kötöttem, ingerlő, és egyéb színes füstjelző gyertyák használatával, mert ez a PK-nak nagyon tetszett, kifejezetten parancsba adta, hogy minden foglalkozáson használnom kell az említett anyagokat, és a sportpályán kell tartania foglalkozásokat az ablaka alatt.

          A raktárnyilvántartásnak állandóan egyeznie kellett a készlettel, főleg a klórpikrinnek ugyanis azt lőszerelszámolásként szerepelt! Abból se egyel több, se egyel kevesebb nem lehetett.

          Tehát mind kezdtem ez a munkanap is rendesen indult, amikor egyszer csak kerestek telefonon az ezredből, a VV főnök, hogy másnap raktár ellenőrzés lesz nálam, készüljek fel.

          - Ajajj! Szakadt fel belőlem mikor letettem a telefont.

          - Mi a baj ? kérdezte Molnár Sanyi volt kollégám.

          - Holnap jönnek VV-t elenőrizni, válaszoltam

          - Nincs rendbe a raktárad?

          - Dehogy nincs feleltem, a múlt héten rakattam rendet, csak……

          - Mi a csak? kérdezet vissza?

           - Te nekem sok Klórpikrinem és ingerlő és egyéb színes füstgyertyám van, amit már felhasználtam papíron. Meg kellene semmisíteni, nehogy megtalálják holnap.

          - Segítesz?

          - Hogyne vágta rá egyből.

          Nagyon szerette a piro anyagokat Ő is. A két „megsemmisítő” tüzér egyből levonult a VV raktárba és két szimatszatyrot megraktunk- már nem emlékszem a mennyiségre, de volt egy jó pár- az előbb említet anyagból. És mind, aki jól végezte dolgát szépen elindultunk a zárt területre a 2-es és3as fedezék közé az volt a legnyugisabb hely.

          Először a klórpikrineket tapostuk gyorsan szét, volt vagy 20db plusz, ezek után jöttek a színes és az ingerlő füstgyertyák. Aki ismeri, ezeket az eszközöket az tudja, hogy ezeket a gyertyákat egy dróttal működő un. dörzsgyújtó gyújtja, aminek a hangja hasonlít egy PA pisztoly lövés hangjára. A két „megsemmisítő” mikor eldobálta az összes füstgyertyát és gyönyörködött, hogy nézd milyen szép piros….stb. (volt ezekből is vagy 15-20db) mint akik jól végezték dolgukat elindultak a 7-es épület elé ahol éppen tízóraizott az állomány, ha jól emlékszem zsíros kenyér volt. Éppen leülünk az árnyékba, (mert mint az elején említettem rettenetesen meleg volt, már kora reggel) a RESZCS pihenőjébe, ami a 7-es épület mellett volt kialakítva, és elkezdjük majszolni Mi is a zsíros kenyeret, látjuk ám, hogy B.L a rezsim tisztünk fut nagy langaléta lépteivel, mögötte próbál vele lépést tartani az ŐrPk, és a készültségből 2 fő fegyverrel és rohannak! Odakiáltottunk, hová, hová ilyen sietősen főhadnagy elvtárs??

          - Semmi közük hozzá!! hangzott az arrogáns a válasz.

         Tudomásul vettük, ha semmi, akkor semmi,és nyugodtan majszoltuk tovább a zsíros kenyerünket, már azon gondolkoztam, hogy enni kellene még egyet, amikor Sanyi megszólalt.

          - Te, ez nem azért rohant a bakákkal, mert Mi eldobáltuk a füstgyertyákat?

          - Nem tudom, de nagyon is meglehet, mert tudod a hangja.

          - Hasonlít, egy PA- hoz vágott közbe Sanyi.

          - Igen.

          - Akkor lehet, szarba vagyunk mondta Sanyi.

          - Nem hiszem, nem tudja, hogy mi, volt az és azt sem hogy ki volt a bizonyíték el van rejtve tudod!

          - Ja!!

          Na, ezzel megbeszéltük a dolgot, és hozzáfogtunk a kiképzéshez, ha jól emlékszem rakétát szereltünk.

          Eltelt Kb. 2 óra már a második szünetet tartottuk mikor látjuk az EÁP felől jön egy halálosan elgyötört, kifáradt csapat, akit az említett rezsim tiszt vezetett. Megállnak és csak szófoszlányokból halljuk, mikor eligazítja, az őrséget menjenek, vissza az őrszobára hozzák rendbe magukat, és ha nem kell, most őrhelyre menni fürödjenek le. Szigoruan a szabályzat betartásával!

Ezzel oda jött hozzánk, teljesen lefőve, a ruhája minimum három helyen kiszakadva, tele minden féle tüskével,ragacsokkal és elkezdi mondani…

          - Láttam!! De nem tudtam felírni a rendszámát.

          - Minek? kérdezte ártatlan arccal, Sanyi.

          - Hát a Trabantnak, mert azért loholtunk annyira, mert valakik hadi pisztollyal vadászgattak itt az erdőben, de sajnos nem tudtam felírni a rendszámot.

          - De úgy is el fogom kapni!

          - Jelentette az egyes őr, folytata, hogy pisztolylövéseket hall, a ZU-2 települési helye irányából.

          - Csak szerintem késő mentünk ki mondta.

          - De úgy is el fogom kapni!..... ismételgett.

          És utánna még elmesélte 2 órás kalandját az őrökkel, hogyan hatoltak át különböző csipke bokrokon, átnézték az egész Hintó völgyet lementek a kútra is és kikérdezték az ott szolgáló katonát is mit látott, mit halott, de Ő semmit sem halott. 

          Mi csak egymásra néztünk, egy szó nem sok annyi sem merte elhagyni a szánkat, de belől majd szétröhögtük magunkat. Gyorsan kértünk engedélyt elvonulni az állománnyal a következő foglalkozási helyre, ami szerencsére a zárt területen volt. Mikor átértünk az EÁP-on rögtön átadtuk a parancsnokságot a rangidős raj pk-nak és mi elmentünk az egyes fedezék felé, és elkezdtünk hangosan röhögni. Lehet, hogy nem volt szép hogy kiröhögtük, de ha megmondta volna hová megy, akkor szóltunk volna neki, hogy valószínűleg Mi voltunk, akik „hadipisztollyal” lövöldöztünk mikor eldobáltuk a füstgyertyákat.

          De hát ez így történt, és ezen már akkor sem lehetett változtatni. 

         Ennek itt még nincs vége, de az már egy másik kis történet lesz, amikor megtudta, kb. egy év múlva egy HKSZ alkalmával, hogy miért is kellet neki akkor futnia az őrséggel az erdőben 32 fokos hőségben!

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepibakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr61483690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása