Sajnálom, hogy ilyen hosszú ideig nem blogoltam, de az élet nem csak blogból áll.

A most következő történet még a Nagyoroszi-beli időkben játszódik, csak Kalocsáról nézve az eseményeket.

Amíg mi a fejünket tömtük tudással, addig az ezred többi része a Bakonyban hajtotta végre a rendszerbeállító harcászati gyakorlatát, mely nagy távolságú vasúti szállítással Kalocsán ért véget.

A Nagyorosziban tanuló tisztek-tiszthelyettesek között szép számmal akadt nős, sőt családos ember is. Az asszonyok addig idehaza tették a dolgukat.

Próbáljuk meg elképzelni annak a huszonegynehány éves újdonsült asszonykának a helyzetét, aki augusztus végén a férjével együtt Kalocsára került (szolgálati lakást azonnal kaptunk, ez manapság nem biztos, hogy így van), ahol nem ismer senkit, új munkahelyére (az is volt rögtön , nem úgy, mint manapság) be kellett illeszkednie, esténként meg nézte egyedül a 4 falat és várta a hétvégét, amikor a férjét hazavetette a sors. Az én feleségemnek nagyon nagy szerencséje volt, mert a lakótelepen az asszonyok között nagy volt az összetartás, segítették egymást a családok. Máig hálás vagyok azoknak a néniknek-bácsiknak, akik akkor önzetlenül segítséget nyújtottak a feleségemnek.

Voltak a csapatban olyan tiszek is, akik a Szovjetunióban végeztek. Ők kevés kivételtől eltekintve onnan hoztak feleséget maguknak. Volt a feleségek között olyan, aki tudatosan készült a magyarországi életre, évekkel előtte elkezdett magyarul tanulni, olyan sikerrel, hogy az elsők között tudott elhelyezkedni magyar munkahelyen. Mások viszont ilyen-olyan megfontolásból nem nagyon tanulták a nyelvet. Részint ez érthető volt, hiszen a szovjet helikopter ezred tisztjei és családjaik a lakótelep közvetlen közelében laktak, "megéltek"az orosz nyelvvel is. A fiúk megbeszélték, hogy a magyarul jól beszélő asszonyka majd segíti a kevésbé tudó asszonykát.

Történt egyszer, hogy Kevésbétudóéknál kiürült a gázpalack. Átment az asszonyka Jobbantudóékhoz és elmondta "Kifogyott a gázunk", mire Jobbantudó asszonyka így felelt: "Nekünk még van" - ennyiben maradtak.

(firgabácsi)

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepibakancs.blog.hu/api/trackback/id/tr461483696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása